• Pályázati lehetőség - VP - Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés (2016-02-11)
  • Tisztelt Ügyfeleink!

Megjelent a Vidékfejlesztési Program „Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés – VP-6-7.4.1.1-16” pályázati felhívása.

Az alábbiakban olvasható a felhívás főbb ismérvei:

Felhívás célja:

a vidéki térségekben található, településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója és energetikai fejlesztése, a közösségi funkciókat ellátó létesítmények energetikai korszerűsítése, továbbá a többfunkciós közösségi terek létrehozása és fejlesztése.

A Felhívás céljának elérése érdekében 3 célterület került meghatározásra:

1.célterület: az állami vagy önkormányzati funkciót nem magában foglaló közösségi funkciókat ellátó létesítmények energetikai korszerűsítése, illetve a megújuló energiaforrások használata,

2.célterület: a vidéki térségek településképét meghatározó épületek külső rekonstrukciója és energetikai korszerűsítése,

3.célterület: többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központok létrehozása, fejlesztése.

Támogatható tevékenységek:

1. célterület esetében:

az állami vagy önkormányzati funkciót nem magában foglaló közösségi funkciókat ellátó létesítmények energetikai korszerűsítése, illetve a megújuló energia hasznosítását célzó fejlesztése az alábbiak szerint:

a. a fejlesztéssel érintett épület energetikai korszerűsítését szolgáló külső és belső felújítás, korszerűsítés, átalakítás

- épületek hőtechnikai adottságainak javítása, hőveszteségének csökkentése (fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek hőszigetelése, fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek cseréje / energia-megtakarítást eredményező korszerűsítése, épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló- vagy árnyékvető szerkezetek beépítése);

- épületek fűtési, hűtési és használati melegvíz rendszereinek korszerűsítése (fűtési- és/vagy használati melegvíz-rendszerek korszerűsítése, központi szellőző-, hűtési rendszerek energiatakarékos korszerűsítése, kialakítása, kisléptékű, helyi kogeneráció, vagy trigeneráció kiépítése egy vagy több épület ellátására kizárólag saját felhasználásra, villamos és hőenergia értékesítése nélkül);

- meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása (fényforrások, világítótestek és előtétek cseréje, meglévő kül- és beltéri világítási rendszerek korszerűsítése, és az ehhez kapcsolódó az igényekhez térben és időben alkalmazkodó műszaki megoldások (pl. szakaszolások, mozgásérzékelők) kialakítása, amennyiben energia-megtakarítást eredményeznek).

b. megújuló energia hasznosítását célzó fejlesztés

- napkollektorok alkalmazása használati melegvíz igény részbeni vagy teljes kielégítése céljából és/vagy fűtésrásegítésre;

- hőszivattyú alkalmazása alapfűtésre és/vagy használati melegvíz-termelésre és/vagy fűtésrásegítésre;

- geotermikus energia hasznosítása fűtésre, vagy fűtésrásegítésre és/vagy használati melegvíz-termelésre;

- napelemek alkalmazása hálózati, vagy autonóm (hálózatra nem kapcsolódó) villamosenergia-termelés céljából, kizárólag a fejlesztésben érintett épület villamosenergia-ellátásához;

- brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése a fejlesztésben érintett épület fűtési és HMV igényének részbeni vagy teljes kielégítése céljából.

2. célterület esetében:

Településképet meghatározó épületek külső felújítása: a fejlesztéssel érintett épület, épületek, épületrészek külső felújítása.

3. célterület esetében:

Többfunkciós közösségi tér/szolgáltató központ létrehozása, fejlesztése:

a. a fejlesztéssel érintett épület külső és belső felújítása, korszerűsítése, bővítése;

b. a fejlesztéssel érintett szolgáltatáshoz kapcsolódó eszközbeszerzés maximum 3 millió forint bekerülési értékig.

Egy támogatási kérelemben több célterületre is igényelhető támogatás.

Ügyfélkör:

települési önkormányzatok, települési kisebbségi önkormányzatok, önkormányzati társulások, non profit szervezetek és egyházi jogi személyek, illetve ezek konzorciumai valósíthatják meg.

Támogatás módja és összege:

vissza nem térítendő támogatás. 1. és 2. célterület esetén maximálisan 50 millió Ft, míg a 3. célterület esetében maximálisan 30 millió Ft az igényelhető támogatás összege.

Támogatás mértéke/intenzitása:

a kedvezményezett járások besorolásáról szóló 290/2014. (XI. 26.) Korm. rendelet járási kategóriáinak megfelelő besorolás alapján az alábbiak szerint került megállapításra:

-          nem besorolt: 75%,

-          kedvezményezett: 85%,

-          fejlesztendő: 90%,

-          komplex programmal fejlesztendő: 95%.

Előleg:

előleg igénylésére lehetősége adódik, a megítélt támogatási összeg legfeljebb 50%-os mértékéig.

Támogatási kérelem benyújtása:

MVH felületén keresztül ügyfélkapus jogosultsággal rendelkező természetes személy meghatalmazottal 2016. március 28. és 2018. március 27. között.

Az első benyújtási kör: 2016. március 28. és 2016. július 31. közötti időintervallum. (Javasolt mihamarabb benyújtani a teljes körű támogatási kérelmet, hiszen forráshiány miatt a benyújtásra szolgáló elektronikus felület felfüggesztésre kerülhet.)

A felhívás az alábbi linken elérhető:

Kérem, a felhívás nyomon követését, s az esetleges módosítások figyelemmel kísérését!