Hírek

  • Új védjegyrendszer az élelmiszereknél (2019-06-13)
  •  

    Kiváló minőséget garantáló, kétszintű védjegyrendszert vezet be az Agrárminisztérium (AM), amely többek között segíti a lakosság tájékoztatását, garantálja a minőséget, és hozzájárul az általános élelmiszerfogyasztási kultúra fejlődéséhez.


    A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KME) védjegyrendszer mögötti minősítést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal végzi, bevezetésében az élelmiszerlánc minden szereplője érintett. A védjegyrendszernek két fokozata lesz – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

    Az első az „alapszint”, melyre bármely előállító pályázhat, aki a vonatkozó uniós rendelet alapján e körbe tartozik és rendelkezik FELIR azonosítóval. Tehát mezőgazdasági termelők, kistermelők, élelmiszer előállítást, feldolgozást végző kis-, közepes- és nagyvállalkozások, valamint saját márkás termékeket forgalmazó élelmiszer-kereskedelmi vállalkozások jelentkezését várják majd.

    A második, az „arany fokozat” esetében további független, a termék élelmiszer-biztonságára, minőségére, kedveltségére vonatkozó vizsgálatok alapján nyílik lehetőség a legkiválóbb termékek külön jelölésére. A szakemberek egy termékmustra során fogják összehasonlítani a vásárlói közönség számára elérhető készítményeket. Erre a fokozatra a legjobban szereplő termékekkel lehet majd pályázni és használatára 3 évig lesznek jogosultak az előállítók. Az első termékmustra a nyár végén lesz, a vizsgált témakör arany fokozatú védjegy jelöltjeit szeptember 26. és 29. közötti Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) mutatják majd be.

    Az alap védjegy az életfát jelképező népi motívumokkal illusztrált, zöld alapon ezüstszínű embléma, míg az arany fokozat a csodaszarvast jelképező népi motívumokkal illusztrált, bordó alapon arany színekben megjelenő embléma.

    Az Agárminisztérium célja, hogy a magyar emberek olyan hazai előállítású élelmiszereket vásárolhassanak, melyen már az „alapszint” jelölés is garanciát nyújt a termék biztonságos és kiváló minőségére, a legjobbak pedig az „arany fokozat” révén emelkedhetnek ki a kínálatból. Zsigó Róbert úgy vélte, bár a piac védjegyekkel túlzsúfolt, mégis van igény olyan új védjegyre, amely hiteles és valódi garanciát biztosít a kiemelkedően magas minőségre.


    (forrás: https://www.nak.hu/agazati-hirek/elelmiszeripar/150-gabona-edessegipar/99644-uj-vedjegyrendszer-az-elelmiszereknel)



Vidékfejlesztési Minisztérium

BEMUTATKOZÁS | HÍREK | DOKUMENTUMOK | III. TENGELY | LEADER | NYERTESEK | SAJTÓHÍREK | MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGEK | ELÉRHETŐSÉGEK | GY.I.K | GALÉRIA
Copyright © Üde-Kunság Egyesület
  • Bone marrow stem cells transplantation
  • Cord blood stem cells transplantation
  • Sibling cord blood stem cells transplantation
  • Глазная клиника Мардалеишвили